HTML

BEZERÉDJ AMÁLIA

Minden nézőpont kérdése.Az én nézőpontom egy kicsit más, mint a többieké.Ez gyerekkoromban zavart egy egy kicsit, mára jól elvagyok vele.Az élet apró dolgai a nagy dolgok,nézzük őket másként.

Friss topikok

  • Yato Squaw: Én is szomorúan tapasztalom, időnként benézek reménykedve ... Kicsit pezsgünk az epreskertben, néz... (2010.12.10. 20:46) fittness
  • A Tyne folyó déli partja: @_John_Doe_ ÚJ NICK!: nem SZERETEK főzni. de attól még főzök, csak gyorsan, egyszerűen elkészíthe... (2010.08.21. 12:48) Ha egy héttel később tör ki a vulkán...
  • lac1: @nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Pofátlan volt a tanárával. (2010.04.18. 20:01) Szatír a kertvárosban
  • lac1: @Animacs: Valami hasonló. De egy sógornővel pl., akivel semmilyen kapcsolatom nincs, attól csak a... (2010.03.04. 18:07) AVATAR
  • miriamele: Az ész megáll. (a nevelőszülős témához) (2010.02.04. 16:23) "Bementem a tanácsba"

Linkblog

A szépség és a szörny- mese M.-nek

2009.12.29. 13:52 nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu

MI a mese?" MInden mese olyan varázstükör,amely belső világunk valamelyik összetevőjét tükrözi,és azt az utat,melyet meg kell járnunk,hogy eljussunk az éretlenségtől az érettségig".

Volt egyszer egy gazdag ember,akinek volt három lánya.Egyik útja előtt megkérdezte lányait, mit hozzon az útról.A két nagyobb lány drága ruhákat kért, a legkisebb egy fehér rózsát.Az apa hazafelé betévedt egy palotába, ahol élelmet és szállást talált,majd levágott pár szál rózsát.Ekkor bukkant fel a szörny és az apa életéért cserébe valamelyik lányát kérte. Az apa haladékot kapott,nem akarta lányait feláldozni,de mikor otthon elmondta,mi történt, a kisebb lány önként felkereste a szörnyet...

 Ez a mese is az élet egyik alapvető problémájára keresi a megoldást.A serdülőkor egyik nagy problémáját,a szülőkhöz fűződő viszony átalakulását segíti megérteni a gyereknek.Ebből a meséből derül ki a legjobban,hogy a szülőhöz való ragaszkodás, az ödipális kapcsolat természetes,feltéve,ha a felnőtté válás során leválik a szülőről és érzelmeit a szerelmére fordítja. A címmel ellentétben a mesében semmiféle szörnyűséget nem találunk.és már a mese kezdetén tisztában vagyunk vele,hogy a szörny fenyegetései üresek,nem akar mást, mint megszabadulni szörny alakjától,és elnyerni a szépség kezét. A meséből nem derül ki, milyen állat a szörny,ezért jó,hogy nem filmen nézzük: mindenki a maga által teremtett kedves szörnyet képzelheti bele a történetbe.

Mi az a szörnyűség,amivel egy hajadon szépség önként hajlandó találkozni? Bizony, a fehér rózsa jelképezi ajándékként az apai szeretetet,másrészt a szüzesség elvesztését.Az apa is tart attól hogy a szörny "kezére" adja a lányát,a lány kíváncsi is, fél is az elkövetkezendőtől. A szörny palotájában az élet három hónapig tökéletes,minden kívánsága teljesül a lánynak, fizikai síkon. De egy idő után alig várja az estéket,hogy érzelmi életet is tudjon élni. A három hónap ismerkedés alatt kiderül a lány számára,hogy a szörny, ami az állatias szexualitást jelképezi,igaz szerelemmel semmiféle ijesztő dolgot nem takar. Amikor visszamegy apjához, konfliktushelyzetbe kerül:döntenie kell apja és a szerelme között. Mikor rájön,hogy mennyire szereti a szörnyet,akkor lazulnak meg végképp az apjához füződő gyereki,úgy is mondhatjuk,ödipális szálak.Mikor rájön a lány,hogy nem kell választani a két szeretett lény között,akkor válik igazán érett,felnőtté. A házasságuk is jelképes,az emberi lét állatias és magasabb oldalát köti össze.A két férfi alakja is érdekes: belebetegszenek,ha nem igaz szeretetből szeretik őket,és meg is gyógyulnak,ha érzik ezt a szeretetet .

Ez a mese arról szól,hogy a szülői és a gyermeki  szeretet,ősrégi,titokzatos,szép dolog. A gyermek elhiszi,hogy mindent megkaphat szüleitől (fehér rózsa),de azt is elhiszi,hogy ő maga is mindent megtenne szüleiért,és ebből fejlődik ki egy másfajta, szerelemmé váló szeretet.Az ilyen gyerek felnőve azoknak is adhat boldogságot,akik ezt nem élték át.Nagy valószínűséggel boldoggá teszi a környezetét, békében él a világgal, önmagával.

 

44 komment

Címkék: mese meseelemzés mit jelent a mese mit meséljünk

A bejegyzés trackback címe:

https://mitcsinalegy40evesnyugdijas.blog.hu/api/trackback/id/tr841630376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lac1 2009.12.29. 15:37:35

Megint első? Remélem értékeled, hogy milyen sűrűn pillantok ide!

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.29. 15:48:20

@lac1: ez így van.Kevesen vagyunk,de jó társaság.Cserébe kérem a kedvenc gyerekori meséd címét.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.29. 18:50:53

Köszönöm a magyarázatot. Valahogy így értelmezem én is, és ezért nem szeretem a Disney-féle álomvilág-mesefilmet.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.29. 20:25:33

@miriamele: Sok van még benne.Felnőttként jó ezt átgondolni,hogy miért éppen az a mese,és miért pont akkor választottuk,amikor,stb.
A Disney összekutyul mindent,rád kényszeríti a látásmódját,nem a mese céljával törődik,csak a szórakoztatással.Az nem mese,csak film.

lac1 2009.12.29. 23:19:52

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Az szégyen, ha nem emlékezem? Nem a mesére nem emlékezem, hanem egyáltalán mesékre sem igazán, hogy ez az én bűnöm-e, vagy éppen anyáméké (mint lehetőség, hogy nem olvastak nekem???), de valóban nem emlékezem.
Azt viszont biztosan állítom, hogy rengeteget olvastam és olvasok, a Karl May indiános könyvei a rejtő könyvek, valamint a sci-fi irodalom, a Galaktika, a IPM magazin emléke a sírig kísér. gyorsolvasó akartam lenni, de volt év, amikor én voltam a helyi könyvtár üdülés nyereménye, mint a legtöbbet olvasó gyereke.
Most kérdezd meg, hogy én mit meséltem a gyerekeimnek.

lac1 2009.12.29. 23:20:44

Rejtő, így nagy kezdőbetűvel.

lac1 2009.12.29. 23:45:17

Jah, a Verne könyvek...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 10:20:57

@lac1: Fogadjunk,hogy eszedbe fog jutni egy olyan, amiben nem találsz hibát,az lesz az.(Eddig nem kellett ilyenen gondolkodnod) Különböző életkorban más-más mese a fontos,és az marad meg bennünk,ami a legnagyobb problémánkra kereste a választ.(Ezért fontos,hogy a gyereked melyik mesét kéri állandóan, abban rejlik az ő éppen aktuális gondja a világgal,önmagával.)Nézt meg Miriamelét, az egyik legszebb,legharmonikusabb,legbékésebb mese az ő választása.
Én óvónőként,rengeteg mesét ismerek,van három kedvencem,de mind gyerekkoromból hoztam őket.Szerintem nekem soha nem meséltek,azért olvastam olyan bőszen mindent.10 évesen megkaptam karácsonyra a Nagy Indiánkönyvet(ez hány szó!?),anyám a harmadik nap elkobozta,mert állítása szerint csak sírtam egyfolytában.Lehet,hogy tiltással kell olvaasásra nevelni?

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.30. 10:37:04

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: Mondasz valamit, nekem is csak azt mondták, hogy tegyem már le azt a büdös könyvet.

lac1 2009.12.30. 10:41:09

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Tényleg nem emlékezem mesére. A "Minden napra egy mese" még talán most is megvan valahol, de kifejezetten a köznyelvben mesére nem emlékezem...
Amúgy az esti mese lehet éppen a Csillagok Háborúja? Mert az aztán mese a javából...
De most elárulom, én soha nem olvastam mesét, mert a hangos olvasástól (de tudom, ez valami agyalapi dolog lehet) 2, esetleg 4 mondat után (nem vicc!) biztosan ásítanom kellett, és inkább melléjük feküdtem és a katonatörténeteimből adtam elő jeleneteket, valamint könnyedebb filmeket adtam nekik elő.
Ezért sohasem felejtem el azt, amikor az első gyerekem volt kb. 4 éves a akkor még kisebbik kb. 2, és úgy fegyelmezte helyettem amikor nem hagyta valamit csinálni, mint a Jedi visszatérben a gonosz császár, hogy a tíz ujjából képzeletbeli villámokat küldött a renitens csecsemő felé.
Majdnem becsináltam a nevetéstől.
i217.photobucket.com/albums/cc261/DarkJedi76/return_of_the_jedi_palpatine01.jpg

lac1 2009.12.30. 10:42:11

@lac1:
"köznyelvben értelmezett mesére"

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 11:16:52

@lac1: Nálunk is az a munkamegosztás,hogy apa mesél fejből,szerintem marhaságokat,de a gyerekek imádják.Ilyen munkacímek vannak:A T-rex és a markoló,A fehér medvebocs meg a markoló,A kis dinó,meg az árokásó gép stb. Ez nagyon jó,ez másfajta mese,erre is szükség van,és érdekes,hogy ebben milyen gyönge vagyok.Leragadtam a mesei alapoknál.Egyszer meséltem ilyen medve és a kisfiam-ot,azt mondta, majdnem olyan jó volt, mint apáé.
Ha nem filmen megy, akkor lehet esti mese. Az esti mese lényege,hogy élőszó legyen,és te meséld.A Csillagok H. azért jó,mert végig a mesei szabályokat követi, azért érzi mindenki jónak.A HPotter azért nagyobb siker Angliában,mert az angol mese nen az európai alapokra épül,nekünk kicsit idegen.Pl. a Gyűrük Ura a legjobb mese, amit valaha egy ember írt,a népmesei hagyományokra építette az egész történetet.

lac1 2009.12.30. 12:22:53

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Én meg úgy tartom, hogy a mesére is az az igaz mint a filmre, akkor jó, ha bele tudod magad élni.
Ergo minden történet ilyen, csak az előadása teszi beleélhetővé vagy elutasítóvá.
Vagyis a Pottert el lehet mesélni, hogy más mesét megszokó kis kelet-ejrópai gyerek is szeresse. Jobban szeresse. Mert hát kinek nem kéne gyerekkorában egy varázspálca? Ellenben nyilvánvaló, hogy aki markolókkal fekszik

:-)))))

le, annak valszleg más értéke lesz, mint akit folyamatosan sárkánnyal, tündérrel, vagy boszorkánnyal "ámítják".

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 12:59:37

@lac1: Nono,a kicsi jelen pillanatban a Gyűrük Urát nézi 56.x
Arról beszélek én is, h. mindegy, csak el tudj rajt ámulni, andalodni,bele tudd élni magad,és másra ne is tudj közben gondolni.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.30. 16:32:04

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
A Gyűrűk ura jó fordítás, a Harry Potter meg nem. Ezért nem olyan népszerű.
Próbáld meg angolul. (Szótár nélkül persze, és úgy, hogy ismered a történetet, hogy figyelni tudj arra, ahogy írják. És NE akard lefordítani, élvezd a nyelvet.)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.30. 16:34:12

Három kismalac. Minden este, és mindig ugyanúgy. Változtatni nem lehetett rajta. :-))))
Persze, csak akkor meséltem azt, ha mást is mesélhettem előtte, mert nekem iszonyú volt mindig ugyanazt mondanom, de neki(k) állandóságra volt szükség(ük)

lac1 2009.12.30. 16:59:52

Annyira nem vágom az ángliusok nyelvezetét. Amúgy egy jó film többszöri megnézése nálunk is divat, de még nálam is. Fekete Vipera, Al Bundy.
Király.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.12.30. 18:47:28

köszönöm, hogy végre megértettem ezt a mesét.

A Tyne folyó déli partja 2009.12.30. 20:26:15

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: tiltással biztos, h. sikerülni fog, szerintem (mint más is:), olvastam, h. egy szülő úgy vette rá a gyerekét az olvasásra, h. kijelölt a szekrényen egy polcot, h. az azon lévő könyveket tilos elolvasni:) naná, h. már másnap levett egyet:)

nekem kiskoromban a Hókirálynő (vagy jég?) c. Andersen mese volt az egyik kedvencem.
és pszichológia szemináriumon a meséről tartottam egyszer előadást:)

A Tyne folyó déli partja 2009.12.30. 20:27:59

ja, még egy: nem tudom,hogy került szóba, de a múltkor a Hamupipőkéről beszéltünk a munkatársaimmal. és elcsodálkoztak,h. a két mostohatestvér levág a lábából, h. beleférjenek a cipőbe. Hogy ez nincs benne...Az angolok átírták, vagy mi???? kivesszük a nem tetsző részeket??
nemrég olvastam németül is, ott is benne volt.

A Tyne folyó déli partja 2009.12.30. 20:38:04

@miriamele: nem jó a fordítás?? hogyhogy? én asszem az elsőt olvastam magyarul, a többi angolul ment, (itt elég nehéz lett volna magyarul beszerezni, meg különben is, olvassuk eredetiben), a Gyűrűk ura is csak angolul ment...de annak az elejét én nagyon untam:) Harry Potter szeerintem határozottan jó, életszerű mese, mármint olyan értelemben, h. nem csak fekete-fehér, neki is vannak hibái, nem tartja be a szabályokat, stb.

lac1 2009.12.30. 20:51:53

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Öööö... Mr Bean-t alakító színész angol humora.
Két részből áll, egy középkori, és egy I. VH-s kor.
Most is megy, talán a comedy-n.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 21:42:47

@Animacs: Egy csomó mesét átírnak, kiveszik az úgynevezett félelmetes részeket,holott ugye épp annak a feloldása lenne fontos.Volt olyan Piroska,amiben a farkas nem ette meg a nagymamát, mert félelmetes.Csak így nem ér semmit.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.30. 21:59:58

@Animacs: Érdekes,Andersent egyáltalán nem szerettem,nekem kegyetlenek voltak a meséi.Viszont 3. kedvenc mesém:A vadhattyúk,mert ez igazi,jó mese.És imádtam a kis királylány hősiességét,bátorságát.@lac1: Azért talán,mert királylány akartam lenni,és bátor és szép és okos és jó.Csak ezt egy gyerek így nem mondja ki,ezért azonosul a neki tetsző szereplővel.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.31. 10:31:30

@Animacs: Lapos, mint a nagyalföld, vagy hogy stílszerűek legyünk, mint Norfolk. :-))))))

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.31. 10:32:59

@Animacs: A Gyűrűk ura eleje a szituáció leírása, minden szava fontos, mert másképp nincs keretbe helyezve a történet.
Csak én szeretem a leírásokat, és a lassú könyveket?

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.31. 10:36:50

@miriamele: Olyan szépen meséli,tényleg így van.Tényleg minden szava fontos.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2009.12.31. 11:53:21

@Animacs: A Jégkirálynő, és nekem is tetszett gyerekkoromban, pedig nem értettem először, hogyan válhatott gonosz fiú az addig jó fiúból a jégkirálynő csókjától. De aztán rájöttem.

A Tyne folyó déli partja 2009.12.31. 15:30:33

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: itt egy olyan Piroska és a farkas sztorit olvastunk egyszer a gyerekeknek, h. a Piroska igaza neve Brenda volt (mert angolul Little Red Riding Hoodnak hívják, az meg ugye nem egy név, magyarul sokkal poénosabbnak jön ki, h. azért Piroska, mert mindig pirosban jár, de amúgy rendes női neve van:) ezt írták át Brendára, legyen már neve:)
meg a farkas gyomrát hagymával töltötték meg, szerintem az kő volt eredetileg:)

A Tyne folyó déli partja 2009.12.31. 15:35:11

@miriamele: azért én is elolvastam, nem szoktam abbahagyni semmit, akkor se, ha nem tetszik az eleje..bár most volt pár hónapja egy könyv, amit nem bírtam elolvasni (szerintem nem is volt még ilyen), de lehet, h. nem voltam a megfelelő passzban hozzá. majd kiveszem mégegyszer. csak feltűnt,h. magyar a szerző, olyan könyv meg ugye ritka erre. Történelmi dokumentumféleség volt amúgy, nem regény.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.31. 17:50:22

@Animacs: Életemben egyetlen könyvet nem bírtam elolvasni,az a címe: Kegyes urunk,Karolus,-Nagy Károlyról szólt.Imádom a középkort,de ez megfektetett valamiért.Lehet,most kéne próbálkoznom,hogy azt olvastam,Nagy Károly nem is létezett,csak a "kitalált középkori" intervallumban.

lac1 2009.12.31. 18:35:16

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Én meg mint a Vuk-ban a vadász, mert az olyan, mint a férfi pornószínész.
Mindig csak derékig mutatják, és villámló bottal jár...
:-)))))))))))))))))))))))))))))))

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2009.12.31. 22:11:26

@lac1: Mindenképpen a vadász akarnál lenni a Vukban?:))))))))))

lac1 2010.01.01. 10:57:09

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Nem vadász, hanem OLYAN mint a vadász, mert az megy olyan mint a...

Ez így helyes megfogalmazás azt hiszem.

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.01. 11:11:46

@lac1: Értem én,csak úgy teswzek,mintha nem...
Hogy telt a Szilveszter?

A Tyne folyó déli partja 2010.01.01. 13:29:03

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu: ennek a címe az volt, h. Nine suitcases, és azért tűnt fel, mert Zsolt Béla (vagy fordítva:) volt a szerző. és ugye, egy angol könyvtárban ritka egy ilyen egyértelműen magyar név.

lac1 2010.01.01. 17:33:22

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Köszönöm kérdésedet: kiválóan. A két nagyobbik gyerekem elment a haverokhoz, a legkisebb meg átkísérte az anyját egy utcabelihez, akit én nem szívlelek, mert szerintem valami szektás trógerek - persze ők maguk szerint nem, úgyhogy oda kapcsoltam a tévén ahová akartam, és akkor jöttem ide a géphez amikor akartam.
(az egyik SAJÁT rokonunkhoz, amikor az a szerencsétlen a halálán volt, bejöttek, és hoztak egy fa keresztet, de azon huzakodtak a kórházban, hogy azt a beteg lábához, vagy fejéhez kell rakni, mert hol ad le az a keresztet több erőt, mi által jobban lesz, vagy nem érzi magát a beteg olyan szerencsétlenül... meg is jegyeztem magamban, hogy ha ilyen helyzetbe kerülök, akkor előtte szóljak a portásnak, nehogy akárkit is beengedjenek hozzám)
:-)

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.01. 18:15:25

@lac1: Egész family szanaszét?Ej,ej.(És te találtál valamit a tévében??)Egyik ismerősöm elköltözött a családjától karácsony előtt,mert egyedül kell lennie,gondolkodnia kell.Karácsonykor is együtt voltak,tegnap együtt mentek házibuliba.Na?
A rokonokról.Mikor 3. gyerekemet szültem ,kihírdettem,hogy a férjemen gyerekeimen kívül abban az öt napban SENKIT nem akarok látni a kórházban.Elég fenyegető voltam,senki nem mert bejönni.2. nap reggel megyek ki,ki jön velem szemben?- bezzeg nem jött segíteni.Ő a maszkos,tudod.

lac1 2010.01.01. 22:47:22

@nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu:
Made in Hungária, HBO, HBO+, HBOComedy, Spektrum, Anim. Plan., stb.
Maszkos? Nemtom ki az...

nsocsi http://bezerédj amália.blog.hu 2010.01.01. 23:51:18

@lac1: Nem ekkora rejtvénynek szántam,az anyósom szó kimaradt a szövegből.Egy pillanatra én sem tudtam,miről beszélünk.Sietnem kellett,mert mindenki gépezni akar itt állandóan.:)))Jó éjt!
süti beállítások módosítása